Jämför bilar

Nya Kia EV9 – En banbrytande fyrhjulsdriven helt elektrisk SUV

Nu har Kia haft världspremiär för deras nya stora elbil Kia EV9. Den stora familjesuven har en kraftfull och stilren design som ger en nutida sofistikerad elbil, skapad för en ny era av mer hållbar mobilitet. Kia EV9 tillför nytänkande design i segmentet och är designad efter filosofin ”Opposites United”.

Ho Sung Song, VD och koncernchef för Kia: – Kia EV9 överträffar sinnebilden av dagens SUV och representerar det bästa av Kias design- och ingenjörsförmåga. Förutom att möta de högt ställda kraven från alla familjemedlemmar, går EV9 i spetsen för Kias snabba övergång till att bli en leverantör av hållbara mobilitetslösningar med avancerad EV-arkitektur, samt återvunna och hållbara materialval.

Designad med omsorg

Kia EV9 är en riktigt stor familjesuv, som erbjuds i sex- eller sjusitsigt utförande. Axelavståndet mäter 3 100 mm och totallängden är 5 010 mm. På bredden mäter bilen 1 980 mm och på höjden 1 755 mm. Jämförelsevis så är Kia EV9 200 mm längre, 80 mm bredare och 55 mm högre än Kias andra stora SUV Kia Sorento Plug-In Hybrid.

Den rymliga, ljusa och luftiga kupén ger en smakfull och stilren interiör som inte bara ger utrymme och komfort, utan också underlättar interaktionen med den nya tekniken. Främre Relaxation-stolar ger en bekväm viloställning exempelvis under laddning. På den andra raden kan EV9 fås med tre säten, alternativt två separata Relaxation-stolar, eller två separata svängbara stolar. Stolarna kan vridas 180 grader för att underlätta samtal med de som sitter på tredje raden. På tredje raden finns ladduttag och mugghållare.

Kia EV9 är en milstolpe i Kias strategi för hållbar design där Kias mål är att helt fasa ut användandet av läder och öka användandet av återvunna och biologiskt nedbrytbara material. Det handlar om biomaterial som majs, sockerrör och naturliga oljor, men även ökad användning av återvunna material. Kias mål är att öka andelen återvunnen plast till 20 procent till 2030. Bland nyheterna finns även nya exteriörfärger som är inspirerade av naturen: ljus, luft, jord och vatten.

 


Ultrasnabb laddning – räckvidd över 500 km

Kia EV9 är fyrhjulsdriven och har två elmotorer, en för varje axel, som tillsammans ger en effekt på 283 kW och ett maximalt vridmoment på 700 Nm i EV9 GT Line. 0–100 km/h går på 5,3 sekunder. Tack vare 800-voltssystemet räcker det med cirka 15 minuter för att ladda hela 239 kilometers räckvidd. Batterikapaciteten är 99,8 kWh och den långa räckvidden på el beror inte enbart på batteriet, utan bilen har ett effektivt luftmotstånd som har uppnåtts bland annat med hjälp av ett 3D-modellerat underrede. Lägg därtill specialdesignade fälgar för lågt luftmotstånd och innovativa luftgenomströmningskanaler i den främre stötfångaren.

Kia EV9 är en mångsidig elbil med få, om några, begränsningar jämfört med en fossilbil. Exempelvis kan Kia EV9 dra släp upp till 2 500 kg. Vehicle-to-Load (V2L) innebär att bilen kan dela med sig av ström till en extern källa, exempelvis för att driva en ljuskälla, bildskärm, campingutrustning eller ge ström åt en annan elbil. EV9 kan leverera en effekt upp till 3,6 kW.


Kia EV9 baseras på den banbrytande elbilsplattformen E-GMP

Tack vare den nyskapande elbilsplattformen E-GMP (Electric Global Modular Platform) har man lyckats åstadkomma ett plant golv och en lång hjulbas. Det resulterar i en kupé med generös volym och gott om plats för upp till sju passagerare fördelat på tre komfortabla sätesrader. Dessutom möjliggör den nya plattformen lång räckvidd tack vare ett 99,8 kWh stort batteri och fyrhjulsdrift (AWD).

 


5 snabba om nya EV9

 • Helelektrisk drivlina med fyrhjulsdrift och 800V ultrasnabb laddning
 • Stora utrymmen; sex- eller sjusitsigt utförande
 • Hållbara biomaterialval; Kia accelererar för att uppnå koldioxidneutralitet
 • Batterikapacitet 99,8 kWh: preliminär elektrisk räckvidd över 500 km på en laddning
 • Dragkapacitet: 2 500 kg

Läs mer om Kia EV9


Intresseanmälan

Är du intresserad och vill veta mer? Fyll i dina uppgifter nedan så kommer vi kontakta dig inom kort.
  Välkommen in till oss på Björkmans Bil

  Vi är exklusiva Kia-återförsäljare i Avesta, Borlänge, Falun, Lindesberg, Ludvika, Västerås och Örebro. Våra säljare har lång erfarenhet och hjälper dig med svar på alla dina frågor. Välkommen in eller kontakta oss för mer information.

  100% laddbart 2024.

  När du kör en laddbar Kia är du en del av en rörelse framåt, mot Kias mål – 100 % laddbar försäljning i Sverige år 2024. Kia är redan på god väg med en laddbar försäljning på 84 % där totalmarknaden ligger på 52 %. Idag är Kia marknadsledande på laddbara bilar och har 35 gram genomsnittligt CO2-utsläpp jämfört med snittet i Sverige på 76 gram CO2. Följ med på resan mot 100 % laddbart 2024.

  Källa: Vroom, jan-sep 2022

  7 sköna år med Kia

  Körglädje, frikostig utrustning och innovation är egenskaper som många förknippar med Kia. Men även kvalitet. Med Kias 7 års nybilsgaranti från fabrik börjar livet med din Kia med sju sköna år. Det är Kias sätt att säkerställa ett bekymmersfritt bilägande som håller samma höga kvalitet som deras bilar.

  Läs mer om 7-års nybilsgaranti

   

  Produktdata för Kia EV9 är preliminär och fastställs vid homologering. Bilder och filmer används i illustrativt syfte och den slutgiltiga produkten kan skilja sig från materialet som visas här.  Bilen på bilderna kan vara extrautrustad. Försäljningsstatistik: Vroom jan-sep 2022. Med reservation för ev. felskrivningar.
  Dina sparade bilar.
  Jämför bilar