Jämför bilar

Kia premiärvisar en ny fordonsklass: Elektriska transportbilar

Kia Concept PV1 till PV7 är fem koncept som ger oss en glimt av hur framtidens transportbilar från Kia kommer att se ut. Den första modellen, Kia Concept PV5, kommer att börja tillverkas redan nästa år. Med dessa innovativa och futuristiska fordon visar Kia sin satsning på elektrisk mobilitet.

Den 9 januari 2024 avslöjade Kia inte mindre än fem spännande eldrivna koncept för transportfordon på den prestigefyllda CES-mässan (Consumer Electronics Show) i Las Vegas.

Dessa konceptbilar kallas för PBV – Platform Beyond Vehicle. Tack vare avancerad mjukvara, modulär konstruktion och exceptionell flexibilitet kan de anpassas till en större utsträckning för att möta specifika krav från kunder och olika branscher.

– Kia har en vision att gå bortom det traditionella bilkonceptet genom att tillgodose behoven hos olika kunder och i samhället med innovativa och anpassade fordon och tjänster för specifika marknads- och affärsförhållanden, med allt från affärssystem till mjukvara och framtida teknik, säger Ho Sung Song, VD och koncernchef på Kia.

De fem konceptbilarna visas i tre grundstorlekar: Kia Concept PV5, Kia Concept PV7 och Kia Concept PV1. Tre av koncepten baseras på den mellanstora Kia Concept PV5, som också kommer vara först ut att börja produceras under 2025. Det kommer att finnas fyra grundutföranden att välja mellan: Basic, Van, High Roof och Chassi Cab. Lanseringen av PV5 i Europa är planerad under första kvartalet 2026.

I nästa lanseringsfas kommer PV7, den största versionen med mer interiör- och lastutrymme och större räckvidd. Den minsta modellen i PBV-programmet är PV1 som är optimerad för smidig körning i trång stadstrafik och närtransporter.


Med Kias unika Easy-Swap-teknologi ska en PBV kunna användas som taxibil under dagen, transportbil på natten och fritidsbuss under helgen. Kia avser att sätta detta system i produktion under år 2027. Systemet bygger på att ha ett grundchassi med en fast förardel med utbytbara påbyggnader som är färdiginredda för olika syften.

Den praktiska användbarheten förstärks ytterligare genom ett integrerat inredningssystem för alla PBV-modeller, där tak-, vägg- och golvskenor är standardiserade. Detta gör att olika last- och förvaringsmoduler kan flyttas sömlöst mellan bilarna oavsett storleksserie. Dessutom är tanken att PBV-modellernas lastning och lossning ska kunna ske med hjälp av autonoma robotar, tack vare avancerad robotics-teknik. Utvecklingen av detta sker i samarbete med Boston Robotics.


Vad innebär Platform Beyond Vehicle?

100% laddbart.

När du kör en laddbar Kia är du en del av en rörelse framåt, mot Kias mål – 100 % laddbar försäljning i Sverige. Kia är redan på god väg med en laddbar försäljning på 84 % där totalmarknaden ligger på 52 %. Idag är Kia marknadsledande på laddbara bilar och har 35 gram genomsnittligt CO2-utsläpp jämfört med snittet i Sverige på 76 gram CO2. Följ med på resan mot 100 % laddbart.

Källa: Vroom, jan-sep 2022

7 sköna år med Kia

Körglädje, frikostig utrustning och innovation är egenskaper som många förknippar med Kia. Men även kvalitet. Med Kias 7 års nybilsgaranti från fabrik börjar livet med din Kia med sju sköna år. Det är Kias sätt att säkerställa ett bekymmersfritt bilägande som håller samma höga kvalitet som deras bilar.

Läs mer om 7-års nybilsgaranti

 

Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. Med reservation för ev. felskrivningar.
Dina sparade bilar.
Jämför bilar